Δεν μπορούμε να μην μιλάμε παρά μόνο για μάχη όταν το Nutri-Score στην καλύτερη περίπτωση εξισώνει διατροφικά το ελαιόλαδο με αναψυκτικά.
Η μάχη αυτή ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες όταν η Γαλλία πρότεινε το σύστημα Nutri-Score ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, ώστε να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής να επιλέγει το υγιεινότερο προϊόν.
Το σύστημα Nutri-Score έχει υιοθετηθεί από τις υγειονομικές αρχές και άλλων χωρών εκτός της Γαλλίας όπως της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας. Είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει μία κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι κόκκινο για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).
Η μεσαία θέση στην κλίμακα Nutri-Score που έλαβε το ελαιόλαδο, βάζει σε σκέψεις από τη μία τους καταναλωτές ωθώντας τους να αμφισβητήσουν τα οφέλη του ελαιολάδου και ενδεχομένως να περιορίσουν την κατανάλωσή του και από την άλλη τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες παραγωγής ελαιολάδου που βλέπουν να πλήττεται το προϊόν τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την αξιολόγηση του συνολικού διατροφικού προφίλ του τροφίμου δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών. Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη το επίπεδο επεξεργασίας του κάθε προϊόντος και η παρουσία συντηρητικών και άλλων πρόσθετων, με αποτέλεσμα ορισμένα επεξεργασμένα και βιομηχανικά προϊόντα να έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλα μη επεξεργασμένα. Η βαθμολογία και κατάταξη στην κλίμακα Nutri-Score κάθε προϊόντος υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη από τη μία τα συστατικά που ενοχοποιούνται για την κακή διατροφή (όπως θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι) και από την άλλη αυτά με τη θετική επίδραση στον οργανισμό (όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, περιεκτικότητα σε φρούτα-λαχανικά-ξηρούς καρπούς).
Η έκβαση της μάχης του ελαιολάδου με το σύστημα Nutriscore προς το παρόν είναι αβέβαιη. Υπέρ της μη υιοθέτησης του συστήματος έχει ήδη ταχθεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αλλά και πολλοί φορείς της βιομηχανίας τροφίμων τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα χρειαστεί λίγη υπομονή μέχρι το τέλος του 2022 προκειμένου να αποφασιστεί τελικά ποιο θα είναι το σύστημα που θα αποφασιστεί για την κοινή σήμανση σε επίπεδο Ε.Ε των τροφίμων και αν αυτό θα συμπεριλάβει το ελαιόλαδο αλλά και άλλα μονοσυστατικά τρόφιμα καθώς και προϊόντα όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ